Pagina 1 van 1

Mecynorrhina oberthuri

Geplaatst: za 10 jul 2021, 14:09
door Capsicum
Ik ben op zoek naar een caresheet voor Mecynorrhina oberthuri, maar ik kan weinig over deze soort vinden. Kan iemand me iets vertellen over het houden er van?

Re: Mecynorrhina oberthuri

Geplaatst: za 10 jul 2021, 22:48
door Pim
Caresheets zijn vaak ook niet echt soort specifiek. Je kunt de caresheet van Mecynorhina gebruiken.

Re: Mecynorrhina oberthuri

Geplaatst: wo 14 jul 2021, 16:57
door Capsicum
Het is dus wel vergelijkbaar qua kweken? Ik verbaas me er dan over dat ze zo slecht te vinden zijn, het zijn ontzettend gave kevers.

Re: Mecynorrhina oberthuri

Geplaatst: do 15 jul 2021, 12:12
door bas
Nee, ze zijn absoluut niet vergelijkbaar met andere Mecynorhina sp. qua opkweek! Het is een soort uit de tropische hooggebergten van Centraal Afrika, wat betekend dat ze gehouden moeten worden bij relatief lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid. Zelfs de meest ervaren kwekers met 20+ jaar ervaring hebben slechts minimale resultaten. De crux zit hem in de omstandigheden tijdens de verpopping. Het opkweken van de larven is redelijk eenvoudig en veelal verkrijg je mooie, grote larven en heb je weinig uitval. Dat stemt optimistisch en dan denkt menig kweker de uitzondering op de regel te zijn. Maar tijdens de verpopping sneuvelt vaak 80-100%, waardoor er slechts weinig vitale imago's in omloop zijn en de hoeveelheid nakweek minimaal.

Ik heb zelf een keer een bevrucht vrouwtje uit Tsjechiƫ over laten komen, dat achter helemaal niet bevrucht bleek te zijn. In de daaropvolgende maanden heb ik veel gezocht, maar geen enkel mannetje kunnen krijgen en daarmee hield het dan ook meteen weer op. Als de soort inderdaad net zo gemakkelijk zou kweken als andere Mecynorhina dan was het een veelvoorkomende soort geweest, want ze zijn inderdaad prachtig!

Re: Mecynorrhina oberthuri

Geplaatst: do 15 jul 2021, 14:30
door Capsicum
Ah kijk, ik vermoedde al dat er een flinke adder onder het gras zat. Ik zet deze soort voorlopig uit m'n hoofd.
Het is wel interessant dat de omstandigheden tijdens de verpopping zo lastig na te bootsen zijn. Hopelijk komt er een keer een doorbraak in de methodiek.