Caresheet rozenkevers algemeen

Hier kun je de caresheets van diverse soorten vinden
Bahamut
Moderator
Berichten: 1289
Lid geworden op: ma 15 jun 2009, 03:17

Caresheet rozenkevers algemeen

Bericht door Bahamut »

Caresheet voor rozenkevers

Benodigdheden:

- Plastieken bakken van van 10 L. of meer (voor Chelorrhina sp. Kleine bakjes van 2 L. of meer).
- Substraat: fijn bladsubstraat (bosbodem) van loofwoud (80%) en wat fijn witrot hout (20%); goed doorheen mengen.
- Extra voedingselementen: honden- en/of kattenbrokken, groente (komkommer is erg goed) en/of fruit (banaan, appel, peer)
- Terra met lamp om volwassenen in te huizen. Deze soorten houden van licht en warmte (eileg wordt aanzienlijk verhoogd).
- Beetle jelly of banaan als voedsel voor de volwassen dieren.

Rozenkeversoorten zijn gekend als over het algemeen gemakkelijk te kweken, waardoor er tevens erg goede beginnerssoorten tot dit type kevers behoren. Vooral genera Chlorocala, Pachnoda en Eudicella zijn hier vertegenwoordigers van. Dit is te wijten aan hun bij wijze van spreken praktische “laat ons maar gewoon doen” mentaliteit, waarbij men dus best de larven gewoon hun gang laat gaan. Dit is natuurlijk op voorwaarde dat men steeds voedsel blijft voorzien (extra voedingselementen inbegrepen) + genoeg ruimte biedt aan de larven voor hun ontwikkeling.

Larvenstadia + gemiddelde tijdsduur: ei (1 maand)  L1 (1 maand)  L2 (1 maand)  L3 (tot 10 maanden voor de grotere soorten, slechts 6-7 maanden voor de kleinere)  pop (1,5 maanden, prepop stadium inbegrepen  imago (volwassen) (4-6 maanden)

Stap 1: ei

Indien men eieren aanschaft (niet gebruikelijk) houdt men deze best ingegraven in een bakje met vochtig substraat. Eieren komen over het algemeen na 1 maand uit.

Stap 2: larven en poppen

De larven kunnen bij de meeste soorten rozenkevers bij elkaar gehouden worden. Er moet echter steeds genoeg voedsel en ruimte voorzien worden. Hou ze dus steeds in een bak van minstens 10 L. in matig vochtig substraat met minstens 10 cm diepte. Ververs om de 3 à 4 weken het substraat waarbij men steeds een deel van het oude substraat laat liggen (indien men merkt dat het aandeel aan uitwerpselen in de bak zeer groot is, ververst men best het substraat nog vroeger). Voeg om de 2 weken extra voedingselementen toe (brokken, groente, fruit) door deze op een aantal plekken in de bak onder te graven.
Voor Chelorrhina sp. hou je de L3 larven best apart, daar deze gemakkelijk naar elkaar durven happen met de dood als gevolg. Er wordt ook gespeculeerd van dit cannibalisme bij Mecynorrhina sp., maar uit eigen ervaringen blijkt dit toch niet zo, maar dit geldt enkel en alleen indien men uiteraard aan de voorwaarden voldoet.
De larven maken een eigen cocon aan, gewoonlijk tegen de rand van de bak (dit is dus zichtbaar) en het is aangewezen deze in hun oorspronkelijke cocons te laten zitten. Indien larven samengehouden worden is het wel aangeraden cocons (waarin de larve reeds verpopt is) voorzichtig uit de bak te halen en te bewaren in een ander doosje op een laag vochtig substraat en afgesloten met een deksel (met een klein aantal gaatjes voor de verluchting).
De poppen komen gewoonlijk na 1 maand uit, maar de volwassen kever hardt uit en rust in de cocon gedurende nog een 4-tal weken alvorens zichzelf actief uit de cocon te graven.

Stap 3: imago’s

Volwassen kevers hou je best in een terra met voldoende warmte en licht. Voor kweekdoeleinden breng je best een dikke laag goed aangedrukt substraat op de bodem (bij voorkeur 3 maal de lengte van het vrouwtje). Geef de kevers geregeld beetle jelly of banaan als voedsel. Na de paring graaft het vrouwtje zich binnen de week in en begint de eileg. Het mannetje kan je dan gerust uit de terra halen en apart onderbrengen. Men kan na 1 à 2 maanden in het substraat voorzichtig zoeken naar L1 larfjes.


Deze caresheet geldt NIET voor Goliathus sp.. Deze zijn erg moeilijk en moeten een andere caresheet krijgen (heb geen echte ervaring met deze soort).
Petra
Parend imago
Berichten: 769
Lid geworden op: di 03 mar 2009, 18:49

Bericht door Petra »

Super!
Mooie sheet, erg duidelijk geschreven!
Je eigen gras is groener dan je denkt
christophe
Ei
Berichten: 10
Lid geworden op: wo 25 aug 2010, 16:32

Bericht door christophe »

Een paar vraagjes:
Hoe vochtig moet je je bodem houden?
Moet je vernevelen met een spuitfles of kan je gewoon water over de bodem gieten?
Dienen de poppen ook vochtig gehouden te worden en kan uitdrogen kwaad?

Bedankt alvast voor jullie zeer duidelijke uitleg :mrgreen:
christophe
Gebruikersavatar
Peter
Parend imago
Berichten: 1366
Lid geworden op: ma 25 mei 2009, 17:28

Bericht door Peter »

Grond moet zo nat zijn als potgrond die net uit een zak komt. Niet te droog niet te vochtig. Nooit water gieten, de hoeveelheid vocht die dan op 1 plek terecht komt is te veel. Het beste koop je een verstuiver waarmee je de bak af en toe sproeit.

Poppen kunnen ook wel degelijk uitdrogen. De grond erom heen moet net zo vochtig gehouden worden als in een larvenbak.
Trypoxylus dichotomus septentrionalis, Chlorocala africana oertzeni, Dicronorrhina derbyana layardi, Stephanorrhina princeps bamptoni, Cyprolais hornimanni, Pachnoda marginata peregrina, Mecynorrhinella ugandensis, Mecynorhina polyphemus confluens.
Gebruikersavatar
Sam
Megasoma actaeon
Berichten: 426
Lid geworden op: zo 26 sep 2010, 20:23

Bericht door Sam »

Hoeveel kevers mogen er samen in de terra? Mogen er ook kevers van verschillende soorten in 1 terra?
Gebruikersavatar
Pim
Beheerder
Beheerder
Berichten: 3114
Lid geworden op: wo 04 mar 2009, 16:02

Bericht door Pim »

Sam,

Er mag van alles door elkaar in de terraria, en zoveel je er in wilt doen ;)
Doe alleen geen verwante soorten of teveel kevers of teveel mannetjes in hetzelfde terrarium. Je moet zelf even kijken, want sommige soorten kunnen met grote aantallen bij elkaar, anderen moeten met maximaal enkele dieren samen gehouden worden.

Groeten,

Pim
Barbara
L3
Berichten: 141
Lid geworden op: za 25 sep 2010, 11:28

Bericht door Barbara »

@Sam
Mogen er ook kevers van verschillende soorten in 1 terra?
Zoals Pim zegt, geen soorten bij elkaar doen die onderling met elkaar kunnen paren.

Maar wat ook belangrijk is, wat is je doel bij het houden van kevers. Wil je een leuk terrarium met verschillende soorten kevers is dat prima. Maar wil je weten van welke soort een larve is, is dit niet zo'n slimme zet. Je kunt nl. de larven van de verschillende soorten absoluut niet uit elkaar houden.

En in een gemengd terrarium is er ook nog een grote kans dat 1 soort de overmacht krijgt (doorgaans de meest kannibalistische) en de andere soorten 'uitsterven'.
Chlorocala africana, africana, Eudicella euthalia bertherandi, E. gralli aeleri, E. gralli hubini, Mecynorhina torquata ugandensis
slakkenfreak
Ei
Berichten: 5
Lid geworden op: do 17 feb 2011, 20:53

Bericht door slakkenfreak »

hallo ik heb een vraagje:
kunnen deze soorten de Pachnoda's (marginata peregrina,aemula) en de Eudicella's (smithi bertherandi, aethiopica, gralli hubini) op glazen wanden klimmen?
Gebruikersavatar
Sam
Megasoma actaeon
Berichten: 426
Lid geworden op: zo 26 sep 2010, 20:23

Bericht door Sam »

slakkenfreak schreef:hallo ik heb een vraagje:
kunnen deze soorten de Pachnoda's (marginata peregrina,aemula) en de Eudicella's (smithi bertherandi, aethiopica, gralli hubini) op glazen wanden klimmen?
Nee, dat kan geen enkele rozenkever.
Als je nog zo'n kleine vraagjes hebt, stel je die beter hier.
viewtopic.php?f=33&t=658&start=100
slakkenfreak
Ei
Berichten: 5
Lid geworden op: do 17 feb 2011, 20:53

Bericht door slakkenfreak »

en kunnen deze soorten bij elkaar gezet worden?
Plaats reactie