Varenrouwmug / Fungus Gnats / Sciara prothalliorum

Alles over onderwerpen die schadelijk zijn voor de kweek van kevers
Gebruikersavatar
Hansje Pansje
Protaetia speciosissima
Berichten: 3763
Lid geworden op: za 28 nov 2009, 17:56

Varenrouwmug / Fungus Gnats / Sciara prothalliorum

Bericht door Hansje Pansje »

Varenrouwmug / Fungus Gnats / Sciara prothalliorum

De Varenrouwmug is de meest geduchte ziektekiemen verspreider die we kennen in de kever hobby. Hij verspreid heel gemakkelijk ziektes zoals de black spot ziekte, schimmels, virussen en andere schadelijke micro organismen van de ene bak naar de andere.
Varenrouwmug onder vergrootglas
Varenrouwmug onder vergrootglas
Nog meer Varenrouwmuggen
Nog meer Varenrouwmuggen
Varenrouwmuggen zijn kleine (3-5 mm) donkere mugjes met lange, slanke antennes en lange poten, die vaak verward worden met de fruitvlieg. Eenmaal in je substraat aanwezig, kunnen ze snel een grote plaag worden. In warm, luchtig, nat, vochtig of klam substraat zet het vrouwtje zo’n 50 tot 300 eitjes af die binnen 2 a 3 dagen uitkomen. De larven die daaruit komen voeden zich met dood organisch materiaal zoals schimmels, plantenresten en vreten wortels aan. Na 2 tot 3 weken verpoppen de larven tot volwaardig vliegje en begint de cyclus opnieuw.
Varenrouwmug legt haar eitjes ook in jellie's
Varenrouwmug legt haar eitjes ook in jellie's
De larven van de Varenrouwmug worden vaak in zakken potgrond, kamerplanten en humus aangetroffen. Het beste kun je het nieuw toe te voegen substraat eerst een aantal dagen goed uit laten drogen, dat dood de meeste larven. Het droog houden van de bovenste laag (3 cm) humus in de terra of kweekbak voorkomt dat er nieuwe eitjes in af worden gezet. Mocht je substraat eenmaal zijn besmet of hebt last van vliegjes dan kun je het beste je substraat vervangen en de jelly cups om de dag verschonen, ook daarin worden eitjes afgezet. Tevens is er de optie om de roofmijt Hypoaspis spp. uit te zetten. Het is een bruin gekleurde roofmijt van ongeveer 1 mm groot. Deze rover leeft in de bovenste grondlaag (1-4 cm diep) en voedt er zich met bodeminsecten zoals varenrouwmug larven, bollenmijt, stromijt, poppen van trips en springstaarten. Ook is het raadzaam vliegenvangers op te hangen / neer te zetten en de evt dagelijks vliegjes op te stofzuigen. Je kunt de verspreiding van vliegjes en ziektes makkelijker voorkomen door je opkweek bakken in stoffen hoezen (bijv kussensloop) te bewaren. Uiteraard mogen er geen gaatjes in zitten en moet de stof wel lucht maar geen vliegjes kunnen doorlaten.

Soms is het substraat verschonen geen optie (bijv als de kever larf in prepop stadium zit en niet verstoord mag worden) . Het beste kun je dan een schijf aardappel van ca 1,5 cm dik op het substraat leggen. De varenrouwmug larven worden er door aangetrokken en zullen zich met de aardappel voedden. Trek na 2 a 3 dagen het plakje (met larven eruit) en verwijder ook het bovenste laagje (1cm) humus waar de aardappel lag. Plaats zo nodig weer een nieuw plakje.

Preventie

• Droog het te gebruiken substraat eerst uit zodat de meeste larven dood zijn.
• Droog potgrond uit voordat je het voor je substraat gaat gebruiken.
• Zorg dat de bovenste 3 cm humus in de bakken droog zijn.
• Hang / zet vliegen vallen neer. Lees hier meer over het maken van vliegenvallen viewtopic.php?f=37&t=1508
• Plak verluchtingsgaten af met stof of bewaar de opkweekbak in een stoffen hoes (bijv. een kussensloop, uiteinde met elastiek dichtmaken) zodat er geen in en uitgaand insecten verkeer kan plaats vinden.
• Roofmijt Hypoaspis spp uitzetten.
Plaats reactie