Chlorocala conjux

Plaats hier de verschillende soorten die er zijn
Plaats reactie
Maurice
Lamprima adolphinae
Berichten: 1365
Lid geworden op: di 28 mei 2019, 12:50

Chlorocala conjux

Bericht door Maurice »

is er iemand die me wat meer over deze soort kan vertellen?
Gebruikersavatar
LindaK
L1
Berichten: 35
Lid geworden op: wo 14 feb 2018, 12:15

Bericht door LindaK »

Ik wil er ook wel meer over weten inderdaad.
Kunnen ze bijvoorbeeld kruisen met de chlorocala africana oertzeni?
Maurice
Lamprima adolphinae
Berichten: 1365
Lid geworden op: di 28 mei 2019, 12:50

Bericht door Maurice »

Aangezien het uit de zelfde familie komt denk ik het wel.
Gebruikersavatar
Hansje Pansje
Protaetia speciosissima
Berichten: 3763
Lid geworden op: za 28 nov 2009, 17:56

Bericht door Hansje Pansje »

Ik heb er ooit wat larven van gekocht en daar een paar imago's uit gehad. De kweek liep niet soepel zoals ik dat van de oertzeni of africana gewend was. Uiteindelijk geen nageslacht gehad helaas. Maar het diertje zelf was wel weer een leuk fris gezicht in de bak. Weer eens wat anders.
Gebruikersavatar
Pim
Beheerder
Beheerder
Berichten: 3080
Lid geworden op: wo 04 mar 2009, 16:02

Bericht door Pim »

Maurice schreef: ma 16 sep 2019, 07:54 Aangezien het uit de zelfde familie komt denk ik het wel.
Aangezien het verschillende soorten zijn zou het niet moeten mogen, maar er zijn toch uitzonderingen op die (menselijke) regel. De meeste diersoorten houden zich wel aan die regel, maar sommigen liggen dan toch weer lekker dwars. :roll: :lol:
Gebruikersavatar
bas
Mecynorhina torquata ugandensis
Berichten: 757
Lid geworden op: do 15 nov 2012, 14:26

Bericht door bas »

Leuke soort, maar wat lastiger te krijgen volgens mij. Is sterk afhankelijk van wat er aan wildvang binnen komt en hoe verantwoord ermee gekweekt wordt. Van de mensen waarvan ik weet dat ze ze gehad hebben, heb ik nooit gehoord dat ze lastiger te kweken zijn dan andere Chlorocala. Een jaar of twee geleden waren ze in Duitsland goed te krijgen, maar inmiddels zijn ze weer verdwenen.

Als ik het mij goed herinner was er in Duitsland een aantal jaar geleden een influx van allerlei Chlorocala hybriden omdat mensen soorten bij elkaar hadden zitten die konden kruisen. Chlorocala soorten werden te pas en te onpas verkocht als Chlorocala sp. of als Smaragdesthes sp. en dan waren er ook die gewoon "smaragd beetles" of "jewel beetles" genoemd werden. Vervolgens kwamen de Chlorocala africana en de Smaragdesthes oertzeni samen in een bak en de ellende begon.
Daar zijn zelfs nieuwe ondersoorten bij verzonnen. Totaal ongegrond en ook helemaal niet met een wetenschappelijke onderbouwing. Zo kun je tegenwoordig Chlorocala africana smaragdina kopen. Die ondersoort bestaat niet eens. Leuk ook om daar eens op Google afbeeldingen van te zoeken. Je krijgt een hele zwik plaatjes van allemaal anders gekleurde beesten. Het zou mij ook niets verbazen dat daardoor tegenwoordig ook steeds moeilijker aan C.a.oertzeni te komen is. Die zijn allemaal gemengd en vervolgens lopen die kweken stuk.
Gebruikersavatar
Hansje Pansje
Protaetia speciosissima
Berichten: 3763
Lid geworden op: za 28 nov 2009, 17:56

Bericht door Hansje Pansje »

:lol: ha ha maar dat is ook juist het mooie van keveren. Wat bij de een goed loopt kan bij de ander compleet mislukken. Ik heb ze 1 maal geprobeerd, waren schreeuwend duur en besloot toen dat ik ze wel weer eens zou gaan proberen als ze een wat meer normale prijs zouden krijgen :D
Gebruikersavatar
Lous
Beheerder
Beheerder
Berichten: 770
Lid geworden op: ma 25 jun 2018, 23:32

Bericht door Lous »

Chlorocala africana oertzeni is bij mij ook al twee keer mislukt. En ik heb toch wel aardig wat soorten succesvol doorgekweekt inmiddels. Op dit moment larven van Chlorocala a.a. en dat lukt dus wel weer prima.
Ik denk idd dat dat te maken heeft met te weinig genetische diversiteit en, wat Bas ook zegt, het vervuilen van soorten.
🪲 Beetlegems 🪲
Plaats reactie