Caresheet Pachnoda marginata peregrina, Afr. rozenkever

Hier kun je de caresheets van diverse soorten vinden
Gebruikersavatar
Pim
Beheerder
Beheerder
Berichten: 1930
Lid geworden op: wo 04 mar 2009, 16:02

Re: Caresheet Pachnoda marginata peregrina, Afr. rozenkever

Bericht door Pim » di 04 dec 2018, 10:04

Helemaal waar.

Gebruikersavatar
bas
Mecynorhina torquata ugandensis
Berichten: 564
Lid geworden op: do 15 nov 2012, 14:26

Re: Caresheet Pachnoda marginata peregrina, Afr. rozenkever

Bericht door bas » di 04 dec 2018, 10:06

Een eenduidig antwoord geven op je vraag is wat lastig gezien er meerdere factoren meespelen. Laat ik voorop stellen dat een levensduur van 3 maanden als imago in ieder geval niet vreemd is.

Hoe lang een imago leeft hangt van een reeks factoren af. De voedselkwaliteit en de omstandigheden tijdens de larvale fase speelt al mee. Heeft een larve wat minder goede voeding gehad, dan vraagt de verpopping verhoudingsgewijs wat meer van ze en komen ze al wat minder vitaal uit de cocon. Ook speelt voeding tijdens de keverfase een rol. Krijgen ze minder te eten doordat ze met anderen moeten concurreren, dan leven ze minder lang. Daarnaast kost vechten met andere mannetjes en paren met vrouwtjes de mannetjes veel energie en vrouwtjes verzwakken aardig door het leggen van eitjes.

Afhankelijk van de soort kan een rozenkever best 6 maanden oud worden. Maar leggen ze veel eitjes of hebben ze wat minder te eten dan is 3 maanden helemaal niet vreemd. Soms is het na een week of 2 afgelopen en soms na 2 maanden. Daar is dus moeilijk iets over te zeggen.

Dat ze op het moment minder actief zijn kan inderdaad komen doordat ze wat ouder zijn. Maar de kans is ook groot dat het nu wat kouder is in de bak en dat ze minder licht op de bak hebben staan dan in de zomer. Daardoor zijn ze ook minder actief.

Kortom, niet vreemd dus!

Gebruikersavatar
lous77
Pop
Berichten: 164
Lid geworden op: ma 25 jun 2018, 23:32

Re: Caresheet Pachnoda marginata peregrina, Afr. rozenkever

Bericht door lous77 » di 04 dec 2018, 10:43

Bedankt voor de reactie, Pim en Bas!
Tja, dat het koud is kan best meespelen natuurlijk. Ik heb m'n cyprolais ook maar weinig gezien met de lage temperaturen. Ik heb m'n pachnoda's als L3 gekocht bij een reptielenwinkel, dus ik heb maar weinig invloed gehad op hun voeding voor het grootste deel van hun larvale stadium.

Ik ben in ieder geval blij te horen dat 3 maanden niet vreemd is :)

Plaats reactie