Xylotrupes verpopt

Hier kun je je eigen kweek bespreken of informatie rondom kweken vragen
Plaats reactie
Sunbeetle8
L1
Berichten: 26
Lid geworden op: zo 11 feb 2018, 19:37

Xylotrupes verpopt

Bericht door Sunbeetle8 »

Hallo. Mijn xylotrupes gideon sumatrensis begint te verpoppen, dat is natuurlijk geweldig nieuws! Ze hebben pppkamers op de bodem van de bak gebouwd zodat ik ook altijd even kan spieken. Nu is 1 van de larves een pop geworden! Nu wil ik dus kijken of het een mannetje of vrouwtje is, dus wil ik graag even de pop mooi bekijken. Ik heb al geprobeerd hem op te graven, maar dat lukte niet. Want er waren andere larves in hun pppkamers waardoor ik die kamers tijdens het graven perongeluk openmaakte. Toen ik eenmaal bijna aangekomen was bij de pop, zag ik dat er een poot of iets uitstak. Ik was bang dat ik de pop zou beschadigen dus heb ik de boel maar weer dicht gegooid. Hebben jullie tips om de pop gewoon rustig op te graven zonder dat hij beschadigd? Alvast bedankt
Gebruikersavatar
bas
Mecynorhina torquata ugandensis
Berichten: 743
Lid geworden op: do 15 nov 2012, 14:26

Bericht door bas »

Precies om deze reden kun je ze beter gewoon laten liggen. Als de kever klaar is komt deze vanzelf naar boven. Ga je ze eerder bekijken of "controleren" dan zorgt dat vaak voor narigheid. Stel de verpopping gaat niet helemaal goed en er steekt een pootje of iets dergelijks uit dan kun je daar verder toch niets aan doen.

Bij sommige soorten, bijvoorbeeld bij Xylotrupes sp., kun je overwegen de poppen in uitgeholde stukken steekschuim te bewaren. Dat is echter niet noodzakelijk en bovendien moet je dan een beetje weten wat je doet. Zeker als ze een cocon / popkamer gemaakt hebben zou ik ze altijd laten liggen.
Plaats reactie