Eerste mecynorrhina torquata kweek

Hier kun je je eigen kweek bespreken of informatie rondom kweken vragen
Gebruikersavatar
bas
Mecynorhina torquata ugandensis
Berichten: 462
Lid geworden op: Do 15 Nov 2012, 14:26

Re: Eerste mecynorrhina torquata kweek

Bericht door bas » Za 10 Feb 2018, 14:00

Schimmel als dit kan wel degelijk kwaad!

Toegegeven, in kleine hoeveelheid zal het wel meevallen, maar zeker wanneer de schimmel door je substraat gaat woekeren is het niet goed voor de larven. Van nature zit er altijd schimmel in je substraat, dat heeft namelijk een belangrijke rol gespeeld bij het afbreken van de bladeren en witrot hout is er letterlijk naar vernoemd.

Schimmel heeft vocht nodig om te groeien, dus wanneer je je substraat ietwat laat drogen dan zal ook de schimmel verdwijnen. Daarnaast blijf ik altijd weer herhalen dat suppletie door middel van zijderupspoppen of honden-/kattenvoer vaak meer kwaad dan goed doet. De (mogelijke) voordelen; imago's die 1-2mm groter worden, wegen vaak niet af tegen de nadelen; schimmel, mijten, ziektes, etc. Als je met supplementen zou willen experimenteren dan zou ik dat altijd in kleine hoeveelheden doen en pas wanneer je er zeker van bent dat je een goed substraat hebt.

Voor nu zou ik de schimmel er vanaf scheppen en het substraat mengen met wat droog niet substraat. Op die manier onttrek je wat vocht aan het substraat en is de suppletie wat minder geconcentreerd.

Succes! :)

julia van de ven
Ei
Berichten: 5
Lid geworden op: Zo 04 Feb 2018, 19:58

Re: Eerste mecynorrhina torquata kweek

Bericht door julia van de ven » Zo 11 Feb 2018, 15:22

Bedankt! Ik ga het proberen. Hopelijk lukt het.

Gebruikersavatar
Arnaud
Ei
Berichten: 18
Lid geworden op: Za 21 Okt 2017, 15:42

Re: Eerste mecynorrhina torquata kweek

Bericht door Arnaud » Ma 12 Feb 2018, 08:57

Mijn ervaring is dat juist de zijderups voor schimmel zorgt. Op de 1 of andere manier slaat de schimmel eeder toe dan de larven zich te goed kunnen doen aan de zijderups.

Ik heb dit opgelost,met succes, door stukjes komkommer te bestrooien met de gemalen zijde rupspoppen. Binnen 1 a 2 dagen is de komkommer weg en sindsdien geen last meer van schimmel

Plaats reactie