Hulp gevraagd!

Hier kun je je eigen kweek bespreken of informatie rondom kweken vragen
Bahamut
Moderator
Berichten: 1261
Lid geworden op: ma 15 jun 2009, 03:17

Bericht door Bahamut »

Hallo Anke,

Dat is geen probleem hoor; je kan dit ook niet weten vanop voorhand. ;)

De doosjes die ik gebruik voor individuele huisvesting van de dikke L3 larven van MPC zijn van Atita en hebben als afmeting LXBXH = 18X12X12 cm volledig gevuld met substraat (volume 1,5 L).

De MTU daarentegen hou ik per 5-6 L3's samen in 11 L. bakken van Ikea (Sämla-serie), ook volledig gevuld met substraat en dat werkt erg goed.
Je kan de MPC ook samen houden als L3 per 5-6 in dezelfde dimensies (Ikea), maar er is meer risico op cannibalisme of kwetsuren (larven zijn aggressiever).

De emmertjes lijken ok, maar ze zijn niet doorzichtig (tenzij jou dit niet stoort, dan is het helemaal ok).

Hopelijk heb je hier iets aan.

Alvast succces ermee.

Mvg,
Tom
Anke
L2
Berichten: 54
Lid geworden op: za 28 mei 2011, 14:06

Bericht door Anke »

De larven zitten inmiddels alweer iets meer dan twee maanden in hun nieuwe onderkomen, en vanmorgen zag ik dat de eerste MPC in een cocon zit! Had ik eigenlijk niet meer op gehoopt.

Nu even duimen dat er ook een mooi imago uitkomt!
Chlorocala africana africana
Anke
L2
Berichten: 54
Lid geworden op: za 28 mei 2011, 14:06

Bericht door Anke »

De eerste larve die in cocon is gegaan is vandaag uitgekomen, pfieuw! Hij ziet er goed uit! Zodra ik door heb hoe ik hier een foto kan plaatsen, zal ik em even laten zien.
Chlorocala africana africana
Gebruikersavatar
Inge
L2
Berichten: 74
Lid geworden op: di 13 feb 2018, 14:24

Bericht door Inge »

Hallo allen,

Op de beurs in Hamm heb ik 9x Tmessorhina Alpestris Bafutensis waarvan 1 al is verdwenen en ik gister wederom een larf boven op het substraat zag liggen. In het begin leek het nog niet zo erg maar nu is hij levenloos en squishy. Ik denk niet dat deze het gaat halen maar als dit weer gebeurt wat kan ik er aan doen?
In het bezit van:
Pijlgifkikkers: Dendrobates auratus Costa Rica, Phyllobates vittatus
Kevers: 11x Mecynorrhina Torquata Ugandensis
Gebruikersavatar
bas
Mecynorhina torquata ugandensis
Berichten: 743
Lid geworden op: do 15 nov 2012, 14:26

Bericht door bas »

Ik denk dat het meer een kwestie is van voorkomen in plaats van "wat kan ik doen als het weer gebeurd". Uiteraard sneuvelt er zo nu en dan eens een larve de ene soort is nou eenmaal wat moeilijker te houden dan de andere. Een larve die bovenop het substraat komt te liggen is echter een teken dat er ergens iets mis is.

Wat bij deze temperaturen wel eens gebeurd in (te) nat substraat is dat bacteriën zich snel vermeerderen. Sommige bacteriën scheiden gassen uit die in principe niet schadelijk zijn voor je larven omdat ze direct vervluchtigen uit je substraat. In het geval de verluchting niet voldoende is (niet genoeg gaatjes in het deksel) of het substraat wat nat (dan ontsnappen deze gassen ook minder goed) kan bij een sterke vermeerdering van deze bacteriën bij warm weer een concentratie ontstaan die wèl schadelijk kan zijn voor de larven. Vaak gaan larven dan op het substraat liggen omdat de lucht hier het "schoonst" is. Op dit punt is het vaak echter te laat.

Let op: dit hoeft in dit geval niet gaande te zijn, maar het zou een mogelijke verklaring zijn. Een oplossing zou zijn om een deel van je substraat (het onderste, meest vochtige deel) te vervangen door vers materiaal en het wat droger te houden. Bovendien zou ik voorstellen nog een paar extra verluchtingsgaatjes te maken. Hopelijk werk dat :)
Gebruikersavatar
Inge
L2
Berichten: 74
Lid geworden op: di 13 feb 2018, 14:24

Bericht door Inge »

Bedankt voor je advies Bas!

De rest van de larven zijn wel actief en zitten voornamelijk tussen het midden en bodem van de bak. Deze zijn ook iets groter lijkt het, maar dat kan ook komen omdat de andere al wat ingekrompen was (leeg, squishy). Ik heb je advies gelijk opgevolgd, meer lucht, bodem vervangen.
In het bezit van:
Pijlgifkikkers: Dendrobates auratus Costa Rica, Phyllobates vittatus
Kevers: 11x Mecynorrhina Torquata Ugandensis
Plaats reactie