Pagina 1 van 1

Spoelwormen/aaltjes

Geplaatst: Ma 05 Feb 2018, 20:28
door Arnaud
In 1 kweekbak met Eudicella larven heb ik vermoedelijk aaltjes aangetroffen. Kleine witte spoelwormpjes. Zijn ook aanwezig op de coconnen. Het viel mij voor het eerst op toen ik een stukje komkommer verwijderde. Deze zat vol.

Heb wel direct het substraat deels vervangen en ook gezorgd voor meer ventilatie. Mogelijk iets te vochtig geweest.

Kan dit schadelijk zijn. Bijvoorbeeld voor de poppen in de cocons. De larven lijken er geen last van te hebben. Die groeien goed.

Re: Spoelwormen/aaltjes

Geplaatst: Ma 05 Feb 2018, 21:35
door Pim
Hallo Arnaud,

Dit kunnen de aaltjes zijn van de rouwvarenmug, een klein vliegje dat erg irritant kan zijn in grote getalen. Ook zou er sprake van zijn dat ze de ziekte "black spot" zouden kunnen overbrengen, maar dat is volgens mij nog niet echt aangetoond. Inderdaad substraat vervangen en iets droger houden werkt.

Re: Spoelwormen/aaltjes

Geplaatst: Do 08 Feb 2018, 15:33
door Arnaud
Hallo Pim,
Dank voor je antwoord. Die mogelijkheid is ook bij mij opgekomen. Ik echter nog geen vliegjes. dat zou nog kunnen komen.
Vermoedelijk heb ik ze cadeau gekregen van de kweker van de Eudicella larven. het is de enige bak waar het in zit. Gelukkig zijn de larven nu 1 voor 1 aan het verpoppen dus kan ik de bak snel ruimen.

Re: Spoelwormen/aaltjes

Geplaatst: Di 20 Feb 2018, 09:11
door Hansje Pansje
Het overbrengen van ziektes zoals die onder de noemer Black spot vallen kan door de Rouwvarenmug overgedragen worden omdat dit beest zowel als larf als als mug/vlieg veel door het substraat gaat en vervolgens naar een andere bak vliegt, door het substraat struint en dat besmet door wat er nog aan zn lijf hangt.
Of het daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen is weet ik niet. Toen ik ooit een keer te maken kreeg met de blackspot (de Chalcosoma was ziek) heeft het zich waarschijnlijk mede door de vliegjes verspreid naar de andere bakken.