Fruitvliegjes / Drosophila melanogaster

Alles over onderwerpen die schadelijk zijn voor de kweek van kevers
Gebruikersavatar
Hansje Pansje
Beheerder
Beheerder
Berichten: 3764
Lid geworden op: za 28 nov 2009, 17:56

Fruitvliegjes / Drosophila melanogaster

Bericht door Hansje Pansje »

Fruitvliegjes / Drosophila melanogaster

Een vervelende ongenodigde gast is de fruitvlieg Drosophila melanogaster. De fruitvlieg is 3 tot 4 mm groot heeft een licht/gelig/lichtbruin lichaam en heeft in de meeste gevallen rode ogen.
Verschillende kleuren D. melanogaster fruitvliegjes.jpg
Het vrouwtje legt in haar leven zo’n 400 eitjes. De cyclus van eitje naar larf naar vlieg is afhankelijk van de temperatuur. Bij 28 graden kan de cyclus al in 7 dagen rond zijn bij lagere temperaturen zoals 22 graden 2 weken. Als je dus even niet goed oplet of op vakantie gaat kun je een ware explosie van vliegjes krijgen. De totale levensduur is ongeveer 30 dagen.
Man en vrouw.jpg
De fruitvlieg leeft oa van levende gist cellen en suikers. Aangezien rotting aan fruit en groente niets meer dan een vergistings proces is waarbij gist en suiker vrijkomt, is dat de ideale en favoriete voedselbron van de fruitvieg. Ook andere gisthoudende producten zoals bier en wijn hebben een grote aantrekkings kracht op deze beestjes.

Als je ze eenmaal in huis hebt kun je ze redelijk makkelijk weer weg krijgen. Het belangrijkste is al het rottende etenswaar weggooien. Geen glazen of open blikjes met suiker en of alcohol houdende dranken laten staan. Het fruit dat je aan de kevers voert kun je of elke 2 dagen verschonen of overstappen op beetle jellie. Zet of hang een paar vliegenvallen op viewtopic.php?f=37&t=1508 en stofzuig een aantal keer de vliegjes op met een krachtige zuiger (bij een handzuiger is de kans groot dat ze er weer uit komen lopen zodra je hem uitzet).

De fruitvliegjes zijn in veel mindere mate verantwoordelijk voor ziekte overdracht dan als de varenrouwmug en zijn vooral een esthetisch probleem. Het staat niet zo mooi als er hele zwermen vliegjes in je terraria of huis rondvliegen.

Preventie

• Verschoon elke 2 dagen fruit of voeder de kevers beetle jellie.
• Bewaar rijp fruit wat je nog niet gaat gebruiken in de koelkast.
• Gooi verschoond en rot fruit weg in een afgesloten boterhammenzakje in de vuilnisbak.
• Zet eventueel preventief een vliegenval neer.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Plaats reactie