Kevers in België

Hier kun je alle algemene vragen en informatie over kevers plaatsen
Harald
Golofa porteri
Berichten: 645
Lid geworden op: do 17 sep 2009, 19:28

Bericht door Harald »

ArnoT schreef:
Sinds half vorig jaar hebben we in Vlaanderen trouwens een nieuw soortenbeschermingsbesluit dat het vroegere vervangt (http://www.natuurenbos.be/nl-
1° de specimens zijn in gevangenschap geboren of gekweekt;
2° de specimens waren al legaal uit het wild onttrokken voor de inwerkingtreding van de
Habitatrichtlijn, namelijk op 10 juni 1994;
3° de specimens zijn afkomstig uit een ander Belgisch Gewest of uit een andere lidstaat van
de Europese Unie, waar zij op een legale wijze onder zich werden gehouden.
"
Gezien Vliegend hert in Frankrijk niet beschermd is, denk ik (maar ben niet zeker) dat je ze wel kan kweken als je een certificaat van de Franse oorsprong hebt. Hoe je dat moet bekomen, weet ik niet maar kan je navragen bij: http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Thema/S ... sluit.aspx
Maar laat ze aub niet vrij want daarmee doe je meer schade dan goeds aan de inheemse fauna.
even voor de Nederlandse kwekers, deze wet geldt uiteraard niet in Nederland.
er zijn hier enkele soorten inheemse die je met een afstandsverklaring uit het buitenland mag betrekken.
Lucanus cervus valt hier echter niet onder.

hoe toon je overigens aan dat de dieren die je onder je hebt daadwerkelijk legaal verkregen zijn?
m.a.w. hoe voorkom je dat mensen het eerste koppel met papieren uit frankrijk krijgen en daarna de dieren uit belgië of nederland halen en ze als eigen nakweek aanmelden?
Stichting Artisklas Haarlem
http://artisklas-haarlem.nl
de kleinste officiële dierentuin van Nederland
patrick42
L2
Berichten: 79
Lid geworden op: ma 22 feb 2010, 20:59

Bericht door patrick42 »

Bahamut schreef:Ik kweek geregeld O. nasicornis. Heb nu 8 L3 larven in kweek en zou hiermee verder kweken.
Mijn vorige generatie heeft mij mooie exemplaren opgeleverd (mannetjes en vrouwtjes van 39-40 mm).

Ik laat je wel weten wanneer ik er in de aanbieding heb. ;)

Ivm mijn uitlating over het "beschermd" zijn van de L. cervus, ik ben een tweetal jaren geleden in contact gekomen met de verantwoordelijken omtrent de registratie en opvolging van L. cervus bestanden in Vlaanderen. Men had mij de plek getoond waar één van de grootste populaties voorkwam (en nog steeds voorkomt?) en ik moet zeggen dat de situatie erbarmelijk is. Er wordt bovenop zeer weinig gedaan om het bestand terug op te krikken, dus plakt men er gemakshalve het etiket "beschermd" op. Vandaar die pessimistische uitlating over de zogenaamde bescherming van deze soort. Ik heb trouwens mijn verhaal ooit gepubliceerd op één van de Nederlandse fora, alleen weet ik niet meer of het hier was of op de oude Invertebrate-Focus... :?

Ben het met je eens als het om de benaming beschermd soort gaat......zo is de grote vuurvlinder ook beschermt en staat op de Nederlandse Rode Lijst voor dagvlinders.
Toch is het diertje erg makkelijk te kweken .Heb het idee dat er wel eens soorten express zeldzaam worden gehouden ;)
Gebruikersavatar
Peter
Parend imago
Berichten: 1366
Lid geworden op: ma 25 mei 2009, 17:28

Bericht door Peter »

ArnoT schreef: “omdat Staatsbosbeheer per ongeluk een boom kapte met vaste populatie”: Gezien de larven van Vliegend hert van ondergronds dood hout leven, lijkt het me vreemd dat het kappen van een boom schade doet aan een populatie?
Mooi stukje uitleg Arno, je bent echt een professioneel qua deze soort. Erg interessant om te lezen.

Bij bovenstaand verhaal. De imago's zaten op een wond die de boom wat waar jaar in jaar uit een sap uit kwam.

Mijn ervaring is dat die ene boom ieder jaar (10 jaar lang zeker) een populatie had. In de grond zaten larven, in en om de boom de kever. Zoals je zegt verplaatst de soort zich niet veel. Ik heb ze dan ook niet op andere bomen gezien. Vooral op de wond van de boom zag je veel imago's. Ik neem aan dat die sappen (het ziet er uit als oranje wit schuim het ruikt naar bier) bepaalde voedingsstoffen heeft voor de soort.
De boom groeide verder goed en ik neem aan dat hij ook voor oud hout zorgde door takken die afvielen. Toen de boom is omgehakt en weggehaald zal de resterende stam vast een jaar lang mooi oud hout op hebben geleverd. Echter ik heb geen enkele imago's sinds die tijd op die plek en daarom heen gezien.

Wellicht heeft de 'kolonie' zich elders gevestigd maar ik kan me voorstellen dat de leefomgeving voor de soort wel degelijk bepaalde eigenschappen nodig heeft.
Trypoxylus dichotomus septentrionalis, Chlorocala africana oertzeni, Dicronorrhina derbyana layardi, Stephanorrhina princeps bamptoni, Cyprolais hornimanni, Pachnoda marginata peregrina, Mecynorrhinella ugandensis, Mecynorhina polyphemus confluens.
titanus
Ei
Berichten: 15
Lid geworden op: ma 02 aug 2010, 22:02

Bericht door titanus »

weet ook dat er in Zuid-Frankrijk naast Lucanus cervus cervus ook L c fabiani en L tetraodon voorkomt.
Dit is niet helemaal juist Arno.
Fabiani is een vorm van Lucanus cervus cervus en geen ondersoort. Het is heel goed mogenlijk om f. fabiani te krijgen uit de kweek met L.c.c. Zo zijn er nog meer vormen zoals capreolus en pontibrianti die voor kunnen komen in een zuivere L.c.c. populatie. Met pentaphyllus en heptaphyllus is dat echt anders. Deze zijn genetisch anders dan L.c.c. en hebben daar door meerdere "blaadjes" aan het einde van de sprieten. Pentaphyllus 5 en heptaphyllus 6. Maar ook dit zijn geen onderesoorten maar vormen. Vooral pentaphyllus vind je vaak in mix populaties samen met "normale" L.c.c. Het is waarschijnlijk ook een kruisings vorm tussen een vliegendhert met 4 " blaadjes" en een met 6 "blaadjes" (heptahpyllus). Je zit dit ook bij Lucanus cervus akbesianus, die heb je met 4, 5 en 6 "blaadjes". Waarbij het verspreidings gebied van 5 " blaadjes" die van 4 en 6 overlapt.
De Lucanus tetraodon die in Zuid-Frankrijk voor komen zijn Lucanus tetraodon provincialis en deze mag je dus wel houden en kweken. Deze zullen het waarschijnlijk in ons klimaat ook niet uithouden omdat het noordelijkste punt van hun verspreidings gebied het uiterste zuiden van Frankrijk is richting Italie. En dan heb je op Corsica nog Lucanus tetraodon corsicus. Dorcus, Synodendron, Platycerus en Ceruchus mogen ook gehouden worden. Dorcus is vooral interessant omdat ze makkelijk en snel kweken en omdat ze 2 jaar oud kunnen worden.
Alleen Lucanus cervus is beschermd. Helaas vallen hier dus o.a. ook Lucanus cervus abesianus, judacus en ibericus onder.
Gebruikersavatar
Arnwald
Pop
Berichten: 172
Lid geworden op: zo 23 nov 2014, 18:11

Bericht door Arnwald »

Het was inderdaad snel door de bocht maar ter verduidelijking:


Fabiani word door de meeste specialisten idd als vorm van Lcc beschouwd, maar heeft wel populaties met uitsluitend 5 lamellen en verschil in gedrag tov Lcc. Binnen populaties Lcc kan inderdaad 5 of 6 lamellen voorkomen en dan spreek je van penta, heptaphyllus (ook geen officiële ondersoorten).

"Deze zijn genetisch anders dan L.c.c.": Op Vliegend hert in West-Paleartic is er nog nooit genetisch onderzoek gebeurt, ik ben daar momenteel mee bezig.

In Griekenland, Bulgarije en verder zuidwaarts heb je ook een vorm met 6 lamellen, turcicus. Maar uit mijn onderzoek blijkt die genetisch niet te verschillen van Lcc. In Zuid-Turkije en Syrië heb je dan grote turcicus exemplaren die dan akbesianus genoemd worden, maar eigenlijk is het een synoniem want er zijn geen diferentiële kenmerken. Lc akbesianus moet dus steeds 6 lamellen hebben. Ok heb je nog Lc judaicus een geheel roodbruin Vliegend hert met 4 lamellen uit Zuidelijk Turkije en omstreken. Lc laticornis is ook nog een goede ondersoort (weer met 6 lamellen). Al deze vormen zijn we nu genetisch aan het screenen maar ik kan natuurlijk nog niet te veel van de resultaten vrijgeven.

ibericus is geen ondersoort maar een volwaardige soort. In West-Paleartic heb je dus Lc, L tetraodon, Pseudolucanus barbarossa, Lucanus ibericus (wellicht synoniem met orientalis).

Arno
Plaats reactie