Pagina 1 van 1

Oorzaak dode larf

Geplaatst: di 06 feb 2018, 19:17
door Mr.B
Dag allen,

Ik heb dit topic ‘oorzaak dode larf’ genoemd omdat ik denk dat er geregeld larven het loodje leggen zonder dat de verzorger weet waar dit aan heeft gelegen. Hier kunnen dus dergelijke vraagstukken geplaatst gaan worden.

Nu heb ik zelf een gevalletje ‘slappe larf’... ik vind nu, voor de tweede maal maar wel bij een andere soort, een ‘slappe larf’ in het substraat.

Het is dus nu de tweede keer dat ik bij het controleren van een kweekbak een larf tegenkom die heel slap en leeg aanvoelt terwijl de andere larven in dezelfde bak groot en stevig zijn. De eerste keer dat ik zo’n larf vond heb ik hem laten zitten en stierf hij een paar dagen later.

Nu heb ik wederom een dergelijkgeval en omdat hij nog leeft heb ik hem apart gezet in een bakje nieuw substraat in de hoop dat hij er weer bovenop komt. Het betreft hier een Megasoma e.e. larf in het L2 stadium.

Goed, ik hoop op tips en tricks van ervaringsdeskundigen!

Re: Oorzaak dode larf

Geplaatst: do 08 feb 2018, 20:34
door ewoud
Dat is wel een bekend fenomeen. Nu en dan gebeurt dat. Klaarblijkelijk een zwakker beestje die de genen niet mee heeft of zo.. Een andere verklaring kan ik ook niet zomaar bedenken, zeker omdat de larf samen met een aantal dikke broers en zussen in dezelfde omstandigheden leeft.

Re: Oorzaak dode larf

Geplaatst: vr 09 feb 2018, 14:35
door Mr.B
Hmm... oké... dat klinkt logisch.
Maar als er dan een zwak exemplaar tussen zit, is deze dan nog op te kalefateren en hem op krachten te helpen door extra proteïnen of iets dergelijks?

Re: Oorzaak dode larf

Geplaatst: vr 09 feb 2018, 17:39
door bas
Ik vrees dat dit inderdaad vooral te wijten is aan de natuur an sich. Ondanks dat we in gevangenschap een heel deel van de selectiedruk weg kunnen halen door larven bij een optimale temperatuur te houden met voldoende voedsel en ruimte, heb je natuurlijk altijd zwakkere individuen die het daarbij niet redden. In de natuur is het aandeel larven dat vroegtijdig sneuvelt nog vele malen groter. Daar hebben ze namelijk ook nog eens te maken met concurrentie met andere larven en natuurlijk predatie door roofdieren.

Een larve wordt slap als ze in gewicht afnemen. De huid groeit langzaam mee met de larve en doordat de zachte weefsels aan de binnenkant groter worden bij het groeien krijg je dat door de druk die dit op de huid zet een larve onder spanning staat en hard aanvoelt. Als een larve ziek of verzwakt is, of vetweefsel moet verbranden bij een tekort aan voedsel, dan neemt het volume van de zachte weefsels af terwijl de huid even groot blijft. De druk neemt af en de larve wordt slap.

Zeker als de rest van de larven het goed doet in dezelfde bak en ze voldoende te eten hebben zal het waarschijnlijk een zwakke larve zijn die misschien ziek is of misschien niet op kan concurreren tegen zijn bakgenoten. Daarnaast heb ik zelf ervaren dat dit meer voorkomt bij lagere temperaturen.

Je kan altijd kijken of het beter wordt als je de larve apart zet in een bak met vers substraat. Wie weet trekt hij daar nog door bij. Laten we het hopen!

Re: Oorzaak dode larf

Geplaatst: zo 11 feb 2018, 12:21
door Mr.B
Bedankt voor je uitgebreide antwoord Tom.
Ik heb de larf apart gezet en vooralsnog leeft hij nog.
Nu maar duimen draaien dat hij het gaat redden.

Wat betreft de temperatuur, deze houd ik op 21-22 graden. Lijkt mij dus geen oorzaak... Daarbij heb ik ook de ervaring dat wanneer de temperatuur aan de lagere kant is, dit grotere imago’s oplevert.
Maar volgens mij zit ik qua temperatuur wel goed.

Ik zal een berichtje posten als er meer duidelijk is in de ontwikkeling.