Pagina 1 van 1

uitwerpselen van substraat scheiden

Geplaatst: za 05 aug 2017, 14:55
door thanh2468
Bij het vervangen van het substraat, blijft er altijd een deel achter met pellets en wordt het andere deel weggegooid terwijl er nog bruikbare delen in zitten. Daarom kwam ik op het idee om enkel de pellets uit het substraat te isoleren en de rest te hergebruiken om daarna de leeggekomen ruimte op te vullen met vers substraat.

Ik heb dit geprobeert door al het substraat te zeven met een visnetje. De mazen van het net waren redelijk groot, maar net niet genoeg om de uitwerpelen door te laten. Van het resultaat was ik erg teveden, daarom deel ik het op dit forum.

Wat me ook opviel was dat er geen enkele worm door het net passeerde. Nochtans pasten ze erdoor. Misschien dat de hele kleine wormpjes en hun eitjes er wel voorbij kwamen, maar die vis ik er volgende keer uit.

Het resultaat was dus dat zowel uitwerpselen als wormen tezamen uit het substraat gezeefd werden.

Daarna haalde ik de stukjes hout tussen de pellets uit en legde deze weer mee in de bak.

Re: uitwerpselen van substraat scheiden

Geplaatst: za 05 aug 2017, 14:57
door thanh2468
Foto 1 zijn de gezeefde pellets, wormen en stukken hout.
Foto 2 is het overgevleven substraat, bevat enkel kleine pellets.
Foto 3 is het netje dat ik als zeef gebruikte.

Re: uitwerpselen van substraat scheiden

Geplaatst: za 05 aug 2017, 19:42
door Arnwald
Lijkt me een heel goede truc, ik gebruik altijd een tuinzeef en dat werkt een beetje gelijkaardig. Ik kan die ook op een 22l bak klemmen zodat ik daar alles kan opvangen wat door de zeef gaat en dan schud ik met bak en al. Werkt natuurlijk enkel bij MTU of gelijkaardige soorten. Bij Kleinere soorten zijn de uitwerpselen te klein.

Re: uitwerpselen van substraat scheiden

Geplaatst: do 24 aug 2017, 18:23
door Angelique83
Ah wel leuk om te zien dat het werkt. Ik wandel /fiets braaf elke keer naar het bos voor extra substraat maar wil toch es wat zuiniger doen. Als ik veel haal wil mijn vriend soms ook nog wel met de auto rijden maar tis niet echt zijn ding .. hihi. Ga dit ook es uitproberen.

Re: uitwerpselen van substraat scheiden

Geplaatst: di 21 nov 2017, 20:49
door Hansje Pansje
Goeie tip ! Thanks :D

Re: uitwerpselen van substraat scheiden

Geplaatst: wo 22 nov 2017, 15:58
door Mirkku
Top, er komt een visnet/tuinzeef op mijn verlanglijstje.... ;-)

Re: uitwerpselen van substraat scheiden

Geplaatst: wo 22 nov 2017, 21:21
door Hansje Pansje
Vrij regelmatig zijn die grote driehoekige, uitschuifbare visnetten te koop bij de action. Voor een kleine 5,- Ik heb er ook zo een en heb de steel 5cm ingekort zodat hij in mn koffer past. Ha ha altijd handig voor als je insecten wilt vangen op vakantie ;) Helaas zaten de laatste keer de kevers net een metertje te hoog in de Stralitzia :lol: