De kever van ei tot imago

Hier kun je je eigen kweek bespreken of informatie rondom kweken vragen
Gesloten
Gebruikersavatar
Hansje Pansje
Protaetia speciosissima
Berichten: 3763
Lid geworden op: za 28 nov 2009, 17:56

De kever van ei tot imago

Bericht door Hansje Pansje »

Kevers zijn holometabool. Dat wil zeggen dat ze een volledige gedaanteverwisseling ondergaan (ei, larf, pop, imago) voordat ze er ook daadwerkelijk als een kever (imago) gaan uitzien. De huid van de larve groeit niet met het lichaam mee. Wanneer een oude (buitenste) huidlaag niet verder kan meerekken met het aankomen van weefsel binnenin, dan zal er zich onder die huidlaag een nieuwe huidlaag vormen. De oude laag scheurt vanzelf open waardoor de larve weer verder kan groeien in zijn nieuwe huid totdat die weer te klein wordt.
Vervelling Dynastes hercules occidentalis.JPG
Dit geldt ook voor de poten, kop en kaken. Dit noemen we vervellen en een larve doet dat 3 keer in zijn leven, van L1 naar L2, van L2 naar L3, van L3 naar pop. Omdat een larve alleen in deze 3 stadia in weefsel massa aankomt is het van groot belang dat hij voldoende voedzaam eten krijgt. De larve stopt met groeien als hij het popstadium heeft bereikt, met andere woorden, vanaf de pop zal een kever nooit groeien of krimpen. De duur van de verschillende stadia verschilt per soort.

Het begint allemaal met een eitje dat in de grond/substraat wordt gelegd. Het eitje is afhankelijk van het soort en paar mm groot en is vers gelegd wat ovaal van vorm.
Eitje Chalcosoma Atlas.JPG
Eitje Chalcosoma Atlas.JPG (26.14 KiB) 16345 keer bekeken
In de loop van de dagen zal het eitje wat groter en ronder worden doordat hij vocht uit het substraat opneemt/onttrekt en het embryo zich gaat ontwikkelen. Als het eitje uitkomt noemen we dit larfje een L1. Zoals boven staat beschreven groeit het larfje door en zal vanzelf gaan vervellen naar een ruimer huidje. Dan is de larve een L2 geworden. Zo ook als de L2 vervelt naar L3.
Pachnoda L1 L2 L3.JPG
Als de L3 larve bijna is uitgegroeid zal hij een cocon/popkamer gaan bouwen door met zijn hoofd en kaken tegen het substraat te drukken tot dat er een ovale kamer ontstaat.
Dynastes hercules occidentalis L3 prepop in cocon.JPG
In die cocon zal de larve eerst in de pre pop fase gaan. In deze fase worden alle larvale organen afgebroken en worden er nieuwe organen zoals ogen en voortplantingsorganen gevormd. Als dit is gebeurd zal de larve de metamorfose tot pop ondergaan, deze laatste vervelling word verpoppen genoemd.
Dynastes hercules occidentalis pop.jpg
De vormen van de pootjes, vleugels, hoorns en dekschilden zijn al zichtbaar.
Xylotrupes gideon pop.JPG
Als de kever na de verpopping uit de pop komt zijn zijn dekschilden nog zacht en wit. Hij moet dan nog enige dagen uitharden en op kleur komen.
Xylotrupes gideon vrouw net uitgekomen.JPG
Xylotrupes gideon op kleur gekomen.JPG
Als de kever (ook wel imago genoemd) uit zijn cocon komt is hij nog drie tot vier weken in een rustfase waarna vervolgens zijn actieve periode aanbreekt. De kever zal nu op zoek gaan naar een partner en na de paring zal het vrouwtje haar eitjes in de grond/substraat leggen en begint de cyclus weer opnieuw.
Gesloten