Pagina 1 van 3

Mecynorrhina torquata ugandensis Arnaud

Geplaatst: za 17 mar 2018, 11:08
door Arnaud
Vraagje: half januari een cocon aangetroffen. Hierin zit een mannelijke MTU. (Links op de foto) . Ik zie en lees her en der dat men op een bepaald moment de cocon opent. Is dat wat ik nu ook moet doen of gewoon laten.

De cocon rechts van vorige week en vrouwelijk.
Man woog 44 gram voordat deze ging verpoppen en de vrouw 36 gram

Re: Mecynorrhina torquata ugandensis Arnaud

Geplaatst: za 17 mar 2018, 13:41
door bas
Hoi Arnaud,

Dat is een goede vraag! Een M.t.ugandensis cocon open maken kàn, maar moet zeker niet!

De cocon wordt gebouwd ter bescherming van de pop, gedurende de verpopping. Deze maken ze dus niet voor niets. Het is natuurlijk wel zo dat deze bescherming doorgaans voor vocht, schimmels en ongedierte is. Factoren die wij in gevangenschap voor een groot deel wegnemen. Vandaar dat het wel mogelijk is om de cocon open te maken om eens te spieken, maar heel veel baad heeft het verder niet. Wat een overweging is, als je voor zo groot mogelijke mannelijke exemplaren zou willen gaan, de cocon inderdaad een heel klein beetje open te maken zodat je kan zien wanneer deze verpopt zijn. Door dan in de voorzijde de opening iets groter te maken heeft de hoorn ruimte om zich uit te strekken, wat mogelijk resulteert in mannetjes die 1-2 mm langer zijn.

Ik denk dat het vooral gedaan wordt omdat we allemaal zo nieuwsgierig zijn en het liefst onze kevers door de verpopping heen kijken. Een echte praktische meerwaarde heeft het dus niet echt en als je het geduld kan opbouwen zou ik je adviseren om ze nog zeker een maand of 2 zo te laten liggen. Stel de kevers zijn dan nog niet uitgekomen dan zou je een gaatje kunnen maken om te kijken.

Succes ermee en ik hoop dat je mooie imago's gaat krijgen!

Bas

Re: Mecynorrhina torquata ugandensis Arnaud

Geplaatst: za 17 mar 2018, 14:21
door Arnaud
Ha Bas, Dank voor je uitgebreide bericht. Ik ga zeker geen cocon openen. Als ik jou goed begrijp dan kan het zeker 4 mnd duren voordat ze uit de cocon komen?

Re: Mecynorrhina torquata ugandensis Arnaud

Geplaatst: za 17 mar 2018, 14:34
door bas
Dat is afhankelijk van een aardige reeks factoren: o.a. het formaat van de kever, de kwaliteit van het voedsel dat ze gehad hebben en de temperatuur. Hebben de larven lang gedaan over de periode van ei tot pop dan duurt de verpopping zelf doorgaans ook wat langer. Een maand of 4 is behoorlijk lang en meestal zitten ze rond de 3 maanden. Dat is dan de duur dat de larve nog in pre-pop in de cocon ligt ter voorbereiding op de verpopping, de verpopping zelf en de +/- 2 weken dat de kever nog inactief is en moet uitharden alvorens deze uit de cocon komt.

Zelf heb ik met regelmaat M.t.ugandensis die er 3-4 maanden over doen. Maar dat zijn dan wel de larven die er bijna 2 jaar over gedaan hebben.

Nogmaals, de cocon open maken kan in principe niet heel veel kwaad. Mocht je substraat erg vochtig geweest zijn kan het zich toch lonen omdat het dan mogelijk is dat het klimaat in de cocon niet optimaal is. Is het te vochtig dan kan de larve/pop gaan schimmelen of kan je alsnog problemen krijgen met mijten. Om deze reden wordt de cocon meestal droog bewaard. Als je het idee hebt dat de cocon te vochtig is kun je een kleine opening maken voor wat verluchting.

Re: Mecynorrhina torquata ugandensis Arnaud

Geplaatst: do 10 mei 2018, 15:55
door julia van de ven
ik heb dezelfde soort en nu mijn 2 eerste poppen liggen. mijn larven zijn gaan verpoppen terwijl er mijten in de bak zaten, is dit heel erg en zo ja wat kan ik ertegen doen? de coconnen liggen in een aparte bak met een dun laagje droog substraat.

Re: Mecynorrhina torquata ugandensis Arnaud

Geplaatst: di 15 mei 2018, 22:58
door Arnaud
Helaas is gebleken dat de pop links op de eerdere foto is mislukt. Het beginnend imago was al behoorlijk vergaan. De cocon was kurkdroog en vrij hard. Is het te droog geweest?

Op een andere locatie, mijn school, wel succes. Die coconnen zijn iets vochtiger.

Re: Mecynorrhina torquata ugandensis Arnaud

Geplaatst: di 15 mei 2018, 23:45
door Arietuur
Mooie kever Arnout, Gefeliciteerd!!

Het is inderdaad mogelijk dat de cocon te droog was. Ik vind het echter altijd lastig om hier uitspraak over te doen...
Zelfs mij mij overlijden nog wel eens poppen. Vaak gebeurt dit terwijl de andere poppen onder exact de zelfde omstandigheden wel uitkomen, blijft dus toch altijd lastig.

Veel plezier met deze, hopelijk volgt er snel een vrouwke!

Re: Mecynorrhina torquata ugandensis Arnaud

Geplaatst: wo 16 mei 2018, 11:26
door Mirkku
Zonde van de ene pop. Maar prachtige kever!!!

Re: Mecynorrhina torquata ugandensis Arnaud

Geplaatst: do 31 mei 2018, 22:26
door Arnaud
Weer 1tje..... Mooie man

Re: Mecynorrhina torquata ugandensis Arnaud

Geplaatst: vr 01 jun 2018, 09:04
door Mirkku
Zeker mooi!