Welk blad gebruiken

Wat geef jij je kevers te eten?
Bahamut
Moderator
Berichten: 1262
Lid geworden op: ma 15 jun 2009, 03:17

Re: Welk blad gebruiken

Bericht door Bahamut » ma 15 sep 2014, 08:47

De reden waarom eiken- en beukenbladhumus beter geschikt zijn is juist vanwege het feit dat ze moeilijker af te breken zijn. Het is niet specifiek het blad zelf dat de larven verorberen maar wel de aanwezige schimmels (proteinebron) alsook het afgebroken blad cellulose (koolhydraten/vezelbron). Volgens wat ik heb gehoord/begrepen zou esdoorn ook vrij geschikt zijn als voedingsbodem voor de larven.

Populier- en andere bladsoorten verliezen erg snel hun voedingswaarde (hoewel ze erg "rijk" zijn in het begin) waardoor dit ook niet interessant is voor de larven...

Berk is trouwens nog zuurder dan beuk of eik en daarom sterk af te raden (uit eigen ervaring).

Arietuur
Oryctes nasicornis grypus
Berichten: 426
Lid geworden op: vr 30 mei 2014, 08:51

Re: Welk blad gebruiken

Bericht door Arietuur » wo 12 nov 2014, 14:07

Een heel interessant onderwerp vind ik!

momenteel heb ik nog niet genoeg keverpopulatie om mee te doen aan een experiment, maar mocht dit er van komen doe ik graag mee!
Lijkt me erg interessant om een groep larven enkelt op berk, esdoorn, plataan, linde, populier enz te zetten en hier de resultaten van te zien!

Hoewel ik ook twijfel over het nut van een onderzoek als deze, dat eik en beuk goed werkt is duidelijk. En dit is ook al vanuit de theorie hierboven te verklaren. Bodemsoort zal dan ook een belangrijke rol spelen wat de resultaten ongetwijfeld zal beinvloeden...

Lastig maar heel interessant!:)

Gebruikersavatar
Arnwald
Pop
Berichten: 173
Lid geworden op: zo 23 nov 2014, 18:11

Re: Welk blad gebruiken

Bericht door Arnwald » zo 08 mar 2015, 09:59

Lijkt me nog een item voor een thesis. Niemand die dierenverzorging studeert? Momonteel heb ik een onderzoek samen met 2 scholen dierenverzorging waarbij we naar Oryctes nasicornis kijken, wel maar op een substraat.

Plaats reactie