Kinshi

Wat geef jij je kevers te eten?
Gebruikersavatar
Arnwald
Pop
Berichten: 172
Lid geworden op: zo 23 nov 2014, 18:11

Bericht door Arnwald »

Over Kinshi zie je regelmatig gelukte en mislukte pogingen verschijnen op dit en andere fora, dus ik had enigszins een gemengd gevoel om ermee te beginnen. Maar aangezien ik larven had gekocht van Phalacrognathus muelleri was het eigenlijk een noodzaak om ermee te beginnen. Ik heb eerst alle video's van Daniël Ambuhl over dit topic maar eens goed bekeken en besloot om direct een aantal verschillende methodes uit te proberen. Na een maand lijkt het alvast een groot succes te worden dus daarom deel ik mijn ervaring alvast:

1 Kinshi kopen:
Dat was natuurlijk het gemakkelijkst maar noodzakelijk aangezien de larven al besteld waren en ik dus geen tijd had om eerst het hout te laten verteren. Gewoon in PET flessen, goed uitspoelen, opensnijden, kinshi erin, aandrukken, larve erbij (de larven kwamen uiteindelijk in dag later aan dan de bestelde Kinshi, beter is wellicht om dit een weekje te laten staan), flessen dichtgetaped en afgedekt met watje. Ik heb hiervoor 0,5 en 1l flessen gebruikt. Nu een maand later kan je al heel wat gangen zien van de larven en is het mycelium duidelijk terug in de groei.

2 kinshi herstart:
Daniel geeft een recept van 5 kg hout en 6l water. Ik heb dat gehalveerd en aangezien ik enkel redelijk grof beukenzagemeel had, heb ik dat gebruikt. Dus 2,5kg zagenmeel in een grote kookpot en 3L kokend water erover, pot dicht en laten afkoelen. Ondertussen PET flessen in warm water gespoelt. Eenmaal het zagemeel 25 graden is, dan kan je het broed erbij mengen. Op zich moet je hierbij zo steriel mogelijk werken maar heb toch af en toe met mijn handen gewerkt. Ook nu weer de petflessen opengesneden, vullen, aandrukken en dicht tapen. Ook hier weer een doorboorde dop en watje om af te sluiten. Bij deze flessen is al 30-50% met mycelium bedekt op een maand tijd. Ik heb ook een diepvriezakje gevulden dan een watje tussen de zipsluiting geklemd, ook dat werkt.

3 kinshi enten:
Pet-fles uitspoelen en via de dop vullen met zagemeel, aandrukken met een stok. Fles verder vullen met water, even laten staan en dan laten leeglopen. Tenslotte afsluiten met een normale dop. Vervolgens in de vaatwasser (daar kan je volgens sommige sites je eten in sterliseren, dus ik dacht dat het ook wel voor het hout zou lukken). Eenmaal 'gewassen' en voldoende afgekoeld, opendoen, klein beetje broed in doen met steriele lepel en afsluiten op dezelfde manier als de twee vorige.

Daniël gebruikt ethanol en waterstofperoxide om alles goed te ontsmetten. Ik heb dat niet gedaan, alleen de lepels en dergelijke die ik gebruikte eerst laten koken. Desondanks zijn alle flessen gelukt. Voorlopig nog geen idee wat ik allemaal in de flessen ga stoppen, ik hoop er alvast enkele te kunnen gebruiken voor de eiafleg van de Phalacrognathus.
Bijlagen
Links methode 2, overal myceliumgroei. Rechts methode 3, enkel bovenaan mycelium.
Links methode 2, overal myceliumgroei. Rechts methode 3, enkel bovenaan mycelium.
flessen met methode 2 en 3
flessen met methode 2 en 3
flessen met larven(gangen)
flessen met larven(gangen)
Gebruikersavatar
Arnwald
Pop
Berichten: 172
Lid geworden op: zo 23 nov 2014, 18:11

Bericht door Arnwald »

Zelfs een overschotje dat ik in een diepvrieszakje deed is in de groei.
Bijlagen
zelfs een overschotje in een zakje is in de groei
zelfs een overschotje in een zakje is in de groei
thanh2468
L3
Berichten: 121
Lid geworden op: za 21 feb 2015, 16:42

Bericht door thanh2468 »

Ziet er erg goed uit, bij mij raakt de helft flesjes snel geinfecteerd met groene schimmel. En gebruik telkens een snelkookpan.
Gebruikersavatar
Hansje Pansje
Protaetia speciosissima
Berichten: 3763
Lid geworden op: za 28 nov 2009, 17:56

Bericht door Hansje Pansje »

Wat een geniale ingeving met de vaatwasser !
Plaats reactie