Pagina 1 van 1

Larfje welke kever?

Geplaatst: wo 29 jul 2015, 16:06
door thanh2468
Ik heb onder een beuk een klein larfje gevonden terwijl ik substraat zocht voor mijn neushoornkever. Enig idee welke kever dit is?

De achterkant van het larfje is volledig bruin.

Re: Larfje welke kever?

Geplaatst: wo 29 jul 2015, 21:25
door Arnwald
Than,

Met die foto's kan je de soort moeilijk determineren. Ik neem aan dat je met beuk een stuk dood hout bedoeld en niet een levende boom? Ben je zeker dat het een houtkever was of is het ook mogelijk dat het een larve is van een meikeverachtige of mestkever? Als er geen levende wortels of mest in de buurt was, kunnen we al heel wat uitsluiten. Zat de larve in het witrot hout, dan denk ik eerder aan Klein vliegend hert (Dorcus parallelipipedus). Zat de larve eerder op het contactoppervlak tussen hout en grond, dan denk ik eerder aan Vliegend hert (Lucanus cervus, zeldzaam) of Neushoornkever (Oryctes nasicornis). In beide gevallen kan Gouden tor (Cetonia aurata) ook nog. Verder zijn er nog mogelijkheden maar eerder zeldzaam: bv. Blauw vliegend hert. de vliegende herten kan je herkennen doordat ze één rugplooi hebben per segment, terwijl de gouden torren, neushoornkevers en andere scarabeën meerdere plooien per segment hebben (foto jammer genoeg niet duidelijk). Als je de larve gevonden hebt in dezelfde 'tuin' als die Neushoornkever dan is het zeer waarschijnlijk deze soort.

Re: Larfje welke kever?

Geplaatst: wo 29 jul 2015, 23:45
door thanh2468
Hij zat niet in de buurt van witrot hout, hij zat in het rottende bladerdek onder een beuk, de enige andere planten die er stonden was klimop. Er zaten wel wat wortels in de grond.

Re: Larfje welke kever?

Geplaatst: do 30 jul 2015, 10:08
door Bahamut
Zo meteen aan de kleur van het kopkapsel alsook de bouw van de larf durf ik te gokken op een meikeverachtige...

Re: Larfje welke kever?

Geplaatst: za 27 mei 2017, 16:15
door Laurensb
meikever/junikever. Onderscheid is enkel te maken obv lengte van de larve en de kleur. De geelheid van de larve kan wel een indicatie geven voor L3 stadium. Waarschijnlijk aangezien de larve slechts +- 2 cm is, gaat het om een junikeverlarve.

Re: Larfje welke kever?

Geplaatst: zo 28 mei 2017, 02:40
door Hansje Pansje
Erg leuke vondst !