Kever terrarium maken

Hoe en wat omtrent de woonomgeving van je kevers
Plaats reactie
marts_insects
L1
Berichten: 26
Lid geworden op: ma 09 sep 2019, 20:01

Kever terrarium maken

Bericht door marts_insects »

Hai iedereen,

Allereerst hoop ik dat ik dit bij het goede onderwerp plaats.

Binnenkort krijg ik een nieuw terrarium 80cmx 35cm x 51cm (LBH) en ben van plan allemaal verschillende soorten kevers erin te houden. Ik heb al wel ervaring met andere insecten en pachnoda marginata peregrina, maar voor de rest niet met andere soorten kevers.

Na heel wat speurwerk heb ik een lijstje kevers gemaakt die als het goed is allemaal redelijk samen in een terrarium kunnen.
Mecynorrhina torquata ugandensis, Coelorrhina hornimani, Chlorocala africana oertzeni, Chlorocala conjux, Coptomia mauritiana, Scarabaeus satyrus, Pachnoda abyssinica, Pachnoda ephippiata falfei, Pachnoda praecellens praecellens, pachnoda prasina, Pachnoda sinuata flaviventris, pachnoda trimaculata, Pachnoda vossi, Paleopragma petersi and Stephanorrhina guttata.

Nu hoorde ik dat alle pachnoda's kunnen gaan kruisen en onwenselijke nakomelingen kunnen creëren, dat sommige soorten erg duur zijn en sommige soorten onvindbaar zijn.

Ik ben nu dus op zoek naar een nieuwe selectie van kevers die allemaal samen te houden zijn, niet al te duur zijn en moeilijkheidsgraad makkelijk of gemiddeld.

Wie o wie wil me helpen bij het samenstellen van een nieuw lijstje? Heb je tips, tricks, ideeën, opmerkingen of wat dan ook laat het hieronder even weten.

Thanks!
Instagram: marts_insects

Kevers
Pachnoda marginata peregrina
Pachnoda fissipuncta
Pachnoda marginata aurantia
Pachnoda sinuata
Chlorocala africana oertzeni
Stephanorrhina guttata guttata
Chlorocala africana africana*

*Heb ik gehad
Maurice
Lamprima adolphinae
Berichten: 1450
Lid geworden op: di 28 mei 2019, 12:50

Bericht door Maurice »

als beginner kan ik je niet zeggen wat wel en niet kan ;) daarvoor te weinig kennis.
ik zou zeggen je moet kijken naar het gebied waar ze weg komen, komt dat overeen ben je al goed onderweg.
( mijn idee, graag verbeteren als ik het fout zie)
dat vooral omdat ze de zelfde leef omstandigheden hebben.
ik begrijp dat het oog ook wat wil, hier net zo.
daarom zou ik het bij maximaal 2 soorten houden, 1 kleinere en 1 grote.
dit gewoon omdat je dan minder problemen hebt bij de larven, hoe wil je anders zeggen welke larve welke soort is.
door 2 verschillende groottes te nemen kun je naar verloop van tijd de larven uit elkaar houden.
in een terrarium met die maten zou je namelijk al een grote hoeveelheid larven kunnen krijgen, heb berichten van 100+ gelezen.
moet je natuurlijk wel goede omstandigheden bieden.

het is mijn mening, mocht ik het fout hebben of zien mag een meer ervaren kweker me graag verbeteren leer ik alleen maar van.

succes met je keuze
Gebruikersavatar
bas
Mecynorhina torquata ugandensis
Berichten: 747
Lid geworden op: do 15 nov 2012, 14:26

Bericht door bas »

Het is maar de vraag of je meerdere soorten samen in een bak moet willen zetten. Naar mijn mening doe je er verstandiger aan om voor slechts één soort per bak te kiezen. Dat heeft vooral te maken met het gegeven dat kevers het minder goed doen in combinatie met andere soorten in de buurt. De imago's kunnen gaan vechten, waarbij de grote soorten de kleintjes zullen slopen. In veel gevallen gaat dat echter goed, maar zul je maar weinig nakweek krijgen in de bak. Door de drukte gaan vrouwtjes minder snel over tot het afzetten van eitjes. Bovendien werken kevers met chemische signalen. Zo markeren vrouwtjes een geschikt substraat met geur, zodat soortgenoten weten dat ze eitjes af kunnen zetten. Van een reeks soorten is het bekent dat ze geen eitjes meer leggen zodra ze in een substraat zitten dat ruikt naar een andere soort. Dus meerdere soorten in één bak kan er al direct toe leiden dat er geen eitjes gelegd worden.
In het geval je wel nakweek krijgt is het bij soorten van vergelijkbaar formaat vrijwel onmogelijk om ze uit elkaar te houden. Dus zodra je een overschot aan larven hebt weet je niet als wat je ze kan verkopen. Heb je grotere soorten bij kleinere soorten zitten, dan gaan de grote larven waarschijnlijk de kleintjes opeten omdat deze bijzonder voedzaam zijn. Kortom, meer nadelen dan voordelen.

Welke soort neem je dan? Dat is natuurlijk een kwestie van eigen interesse. Zelf zou ik het leuk vinden om continu iets te zien te hebben in de bak. Dat kun je bereiken door van soort te wisselen zodra je imago's hebt. Je kan er ook voor kiezen om één soort te kiezen en daarvan larven van verschillende stadia en wat imago's te kopen. Op die manier heb je na verloop van tijd een redelijk continu aanwas van verse kevers in je bak en is er dus altijd iets te zien. Een soort met een korte generatieduur is daarvoor het meest praktisch. Denk daarbij aan een Eudicella-, Chlorocala-, Protaetia-, Stephanorrhina- of Pachnodasoort.
Maurice
Lamprima adolphinae
Berichten: 1450
Lid geworden op: di 28 mei 2019, 12:50

Bericht door Maurice »

Bas bedankt voor de rectificatie van mijn bericht.
Ik heb weer wat geleerd.👍🏻👍🏻👍🏻
Plaats reactie