Klei!

Hoe en wat omtrent de woonomgeving van je kevers
Plaats reactie
Space Beatle
L2
Berichten: 63
Lid geworden op: zo 03 mei 2015, 15:00

Klei!

Bericht door Space Beatle » vr 19 feb 2016, 11:49

Goedemorgen keverliefhebbers,

Net zoals velen hier een groot liefhebber van Daniël ambuehl en zijn YouTube Chanel.
Nu is het zo dat hij bij veel soorten waaronder de mecynorhina een klein laagje 2cm klei op de bodum plakt in de bak waar de kevers hun eieren afzetten. Dit is zodat de kever zeg maar weet waar het substraat ideaal is en diep genoeg zit. Het idee is hetzelfde als je substraat heel stevig aanduwen wat hier meerdere keren op het forum besproken is. Volgens Daniël is het grootste voordeel van klei dat je substraat langer een goede vochtigheid vasthoud en niet van onder uit zal drogen.

Aankomend weekend ben ik in de polder dan zal ik een emmertje meenemen en het uit gaan proberen. Zijn er meerdere kwekers die dit doen hier op het forum en wat zijn jullie ervaringen?

Groetjes,

Gebruikersavatar
bas
Mecynorhina torquata ugandensis
Berichten: 564
Lid geworden op: do 15 nov 2012, 14:26

Re: Klei!

Bericht door bas » vr 19 feb 2016, 12:35

Ik heb het inderdaad bij Daniel wel eens gezien, maar of het echt veel nut heeft weet ik niet. In veel van zijn bakken is het substraat juist veel te vochtig en zitten er veel regenwormen in. Daar gebruikt hij dan zaagselpellets om het overtollige vocht op te nemen.

Volgens mij heeft hij gewoon zoveel bakken staan dat hij ze onmogelijk allemaal in de gaten kan houden. Als je een legbak een half jaar laat staan kan ik me voorstellen dat het wel aan de droge kant kan worden. Dit probleem kun je normaal makkelijk oplossen door wat vocht toe te dienen, maar daar heeft hij gewoon geen tijd voor. Indien je eens in de maand even controleert of niet alles uitgedroogd is en eventueel wat vocht toe voegt als het nodig is lijkt het me niet echt een meerwaarde hebben om er klei in te stoppen.

Hoofdzaak blijft nog altijd een voldoende diep substraat en als je het substraat heel fijn vermaalt droogt het ook niet snel uit. Maar goed, ik heb dus geen ervaring met het gebruik van klei en indien iemand anders dat wel heeft hoor ik graag of het toch voordelen heeft. :)

Space Beatle
L2
Berichten: 63
Lid geworden op: zo 03 mei 2015, 15:00

Re: Klei!

Bericht door Space Beatle » vr 19 feb 2016, 13:13

Ik heb begrepen dat de hij de pallets bij de goliath kevers gebruikt waar hij ook een flinke partij compost met flakesoil bij gooit. Waar naar mijn mening de wormen vandaan komen. Ik kom namelijk nauwlijks wormen tegen in humus en duurt het ontzetten lang voordat wormen een plaag worden. En ik kan natuurlijk zorgen dat me eigen substraat niet te nat de bak in gaat. En voldoende substraat gaat me ook wel lukken.

Gebruikersavatar
bas
Mecynorhina torquata ugandensis
Berichten: 564
Lid geworden op: do 15 nov 2012, 14:26

Re: Klei!

Bericht door bas » vr 19 feb 2016, 14:11

Volgens mij gebruikt hij de zaagselpellets met name bij Dynastes sp. en Megasoma sp., maar ook bij andere bakken zie je dat ze te nat zijn. Ik denk dat het voor hem gewoon af en toe wat uitproberen is. Hij heeft de luxe om hier en daar wat aan te klooien.

Space Beatle
L2
Berichten: 63
Lid geworden op: zo 03 mei 2015, 15:00

Re: Klei!

Bericht door Space Beatle » vr 19 feb 2016, 14:43

Ja, dat ze erg nat waren zag ik ook al. Heb nog lang niet alle filmpjes gezien hoor. Hij zal het wel bij meer kevers zo doen.

als de kevers een beetje tegelijk uitkomen kan ik best een expirimentje doen om te kijken wat voor mij het beste werk. Met of zonder klei. Resultaten goed bijhouden.

Plaats reactie